ОЛАФ уличи Марин льо Пен в незаконно плащане с европейски пари

ОЛАФ уличи Марин льо Пен в незаконно плащане с европейски пари

ОЛАФ уличи Марин льо Пен в незаконно плащане с европейски пари

Лидерката на френските националисти Марин льо Пен отказва на върне 300 000 евро на Европейския парламент, похарчени неправомерно. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разкри, че Льо Пен е плащала с европейски пари на двама свои асистенти за фиктивна работа.

Лидерката на „Национален фронт“ е получила две искания от администрацията в Брюксел от декември насам. Едното е да възстанови парите, платени на Катрин Гризе, шефка на кабинета й. Срокът е 31 януари. Второто е да върне парите за заплатата на бодигарда си Тиери Лежие до 28 февруари.

Льо Пен използва случая, за да нападне основния си съперник на президентските избори Франсоа Фийон, който също се оказа замесен през последните дни в скандал с фиктивно плащане на заплата на съпругата му.

Ако националистката не върне парите, Европейският парламент все пак ще си ги удържа от заплатата и командировъчните й. Освен това ще й удържа и лихва.

Льо Пен е обвинена, че е плащала на функционери на партията си, които изобщо не са се появявали в Брюксел. В случая с Катрин Гризе това се е случвало от декември 2010 до февруари 2016. За „Националния фронт“ това не е първият скандал за злоупотреба  с европейски пари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ