ООН обяви война на супер бактериите

ООН обяви война на супер бактериите

ООН обяви война на супер бактериите

Всички 193 страни-членки на ООН подписаха декларация, с която се задължават да избавят  света от супер бактериите – устойчивите на лекарства болестотворни организми, съобщава Би Би Си.

Лекарите определиха решението като пробив.

Заплахата „супер бактерии“ се появи заради прекомерното използване на антибиотици, към които микроорганизмите постепенно изграждат устойчивост.

Според експертите, ако страните спазят обещанието си, ще успеят да спасят живота на 700 000 души всяка година по света.

Новият документ, приет на срещата на световните лидери, е едва четвъртото споразумение на ООН, свързано със здравеопазването. Негови предшественици са декларациите за борба със СПИН през 2001 г., за борба с незаразните заболявани – през 2011 г., и с вируса Ебола – през 2013 г.

Документът поставя 2-годишен срок на държавите да изработят план за мерки срещу супер бактериите.

"Необходимо е властите, лекарите, фармацевтите и специалистите по земеделие да спазят задълженията си и да спасят съвременната медицина“, коментира съветничката на британското правителство по въпросите на здравето Сали Дейвис.

Всяка от 193-те държави, сред които е и България, се ангажира да спонсорира създаването на нови антибиотици, да работи за подобряването на диагностиката на заболяванията, както и да обучава медицинския персонал и обществото да се борят с устойчивите бактерии.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ