ООН се извини за пръв път на Хаити за холерата

ООН се извини за пръв път на Хаити за холерата

ООН се извини за пръв път на Хаити за холерата

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун се извини за пръв път на жителите на Хаити заради разпространението на холера в страната, за което носи отговорност и световната организация.

В Хаити не е имало холера, докато инфекцията не била пренесена в страната от непалски миротворци, изпратени през 2010 г. Оттогава болестта е убила около 10 000 души.

Бан Ки Мун заяви, че съжалява за неспособността на ООН да предотврати разпространението на холерата, но без да споменава причината за епидемията, отбелязва Би Би Си.

"От името на ООН искам ясно да кажа, че поднасяме извинения на жителите на Хаити“, заяви генералният секретар. Той призна, че организацията не е направила достатъчно срещу избухването на заразата и разпространението й в страната.

Епидемията е избухнала след изтичане на канализационни води от базата на ООН няколко месеца след разрушителното земетресение на острова през 2010.

ООН дълго отричаше приноса си за появата на болестта в Хаити и едва през август тази година призна, че има роля в разпространението й. Световната организация обаче отказва да поеме юридическа отговорност за бедствието, като използва дипломатическия си имунитет срещу исканията за обезщетения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ