Опозицията в Беларус призова за още по-големи протести

Опозицията в Беларус призова за още по-големи протести

Опозицията в Беларус призова за още по-големи протести

Опозиционният лидер и кандидат за нов президент на Беларус Светлана Тихановская призова недоволните работници да продължат и увеличат протестните си действия, в опит да предизвикат свикването на нови избори за държавен глава, предаде „Ройтерс“.

„Работници в „Беларускали“, завода за трактори на Беларус, „Гродно Азот“ и други предприятия! Бъдещето на Беларус, което означава и бъдещето на нашите деца, зависи от вашите обединеност и решителност. Моля ви да продължите и да разширите стачките. Не се плашете“, призова Тихановская във видео, споделено в платформата YouTube, и добави, че за нея протестите са законен и ефективен метод за борба в името на определена кауза. На улицата излязоха учители, здравни служители и много други.

Днес двама членове на сформирания от Тихановская преди дни Национален координационен съвет се явиха на разпит в централната сграда на Следствената комисия на Беларус, придружени от свои привърженици. „Дадохме обяснения, ще продължим да работим“, коментира един от тях, адвокатът Максим Знак. Главният прокурор на страната назначи наказателно разследване на организацията с твърдението, че е създадена като незаконен опит за завземане на властта. Тихановская продължава да се укрива в Литва, където вчера се срещна с премиера Саулиус Сквернялис и получи подкрепата му.

Беларус е в разгара на най-голямата си политическа криза след скъсването на взаимоотношенията със Съветския съюз, след като десетки хиляди протестират срещу преизбрания президент Александър Лукашенко с твърдението, че вотът е бил фалшифициран.

Вчера държавният глава преназначи членовете на предишното правителство на страната, а ден по-рано нареди на полицията да потуши протестите в столицата Минск с твъдението, че на тях се появяват много платени лица.

По време на вчерашната си среща германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон се обединиха около предложението Европейският съюз да бъде посредник за провеждането на диалог в Беларус. Резултатите от вота, проведен на 9 август, не признава нито една от страните членки на общността. В отговор беларуският външен министър Владимир Макей се закани, че страната му ще отговори на готвените мерки от страна на Европа. 

Европейските санкции срещу Беларус вредят на суверенитета на страната и тя "няма да остави без противодействие" тези "недоброжелателни действия", заяви той. Макей съобщи също, че е провел телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров.

"Сергей Лавров решително осъди опитите за външна намеса във вътрешните работи на беларуската държава и изрази твърда подкрепа за укрепването на суверенитета и независимостта на Република Беларус", се казва в съобщение на беларуското външно министерство, цитирано от руските агенции.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ