Орбан солидарен с официална Варшава в спора с ЕС

Орбан солидарен с официална Варшава в спора с ЕС

Орбан солидарен с официална Варшава в спора с ЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан даде подкрепата си за решението на полския съд, одобрено от правителството във Варшава, с което на практика бе отхвърлено върховенството на европейското законодателство над националното.

Конституционният съд на страната заяви в миналия четвъртък, че основният закон има предимство пред някои закони на ЕС в решение, което според Европейската комисия „поражда сериозни опасения“, особено заради бързото одобрение от правителството, пише „Политико“.

Изпълнителната власт на блока предупреди, че „няма да се поколебае да използва своите правомощия, съгласно Договорите за защита на единното прилагане и почтеност на правото на Съюза“.

През изминалия уикенд обаче Унгария подкрепи решението в знак на солидарност с Полша.

„Върховенство на правото на ЕС може да се прилага само в онези области, в които ЕС има правомощия, рамката за това е определена в договорите на ЕС“, обяви Орбан, цитиран от „Ройтерс“. Той призова институциите на блока „да зачитат суверенитета на държавите членки“.

Междувременно хиляди излязоха на протест в Полша през последните дни, обявявайки се против постановеното от Конституционния съд и в подкрепа на оставането на страната в Европейския съюз.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ