България

Политика

|

Общество

|

Освобождават проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване"

Освобождават проф. Михаил Константинов от "Информационно обслужване"

Дългогодишният ръководител на "Информационно обслужване" Михаил Константинов ще бъде освободен от поста в държавното дружество през август.

Това става ясно от обявление за свикване на извънредно общо събрание на 16 август с една единствена точка в дневния ред: освобождаване от длъжност на двама от членовете на Съвета на директорите - Михаил Михайлов Константинов и Валери Борисов, съобщава в. "Сега", цитиран от БГНЕС.

И двамата са независими членове в борда на директорите и през февруари т.г., след проведен конкурс, са избрани за нов мандат, става ясно от публикация на сайта на транспортното министерство. Валери Борисов е председател на Съвета на борда на директорите. Освен него и проф. Константино в Борда са още Валентина Недялкова - зам.-председател, Юлияна Калчева - член и Ивайло Филипов - член и изпълнителен директор.

Професорът по математика е известен като един от големите противници на машинното гласуване. За неговото отстраняване от ръководния пост на "Информационно обслужване", която обработва изборните протоколи, се заговори още с встъпването в длъжност на служебния кабинет.

Министърът на транспорта и информационните технологии Георги Тодоров, който е принципал на дружеството, дори бе издал обява за провеждане на нов конкурс за представители на държавата в борда на директорите на "Информационно обслужване", но впоследствие я оттегли.

БГНЕС отбелязва, че дружеството не е 100% държавно и 0,5% от капитала му се държи от множество дребни акционери. Затова и всяка кадрова рокада в ръководството трябва да се вземе с решение на Общото събрание.

Проф. Михаил Константинов оглави "Информационно обслужване" през 2012 г. и с двегодишно прекъсване между 2014-2015 г. е председател на борда на директорите до април 2021 г. В момента председател на съвета на директорите е Валери Борисов, а Константинов е член на съвета.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ