Пада мораториумът върху новите лекарства

Пада мораториумът върху новите лекарства

Пада мораториумът върху новите лекарства

Мораториумът за новите лекарства ще падне. Депутатите ще прегласуват бюджета на здравната каса в петък. С това са съгласни всички парламентарни групи, стана ясно след председателския съвет тази сутрин.

Проектът вече е внесен и днес ще мине през задължителното одобрение на парламентарните комисии, предава Нова тв.

След серия разговори между Министерския съвет и Народното събрание лидерът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов в писмена позиция обяви готовност управляващите да преразгледат решението си и да отменят злополучния Параграф 6 от бюджета за здраве догодина. Това ще се случи обаче само при условие, че за това има пълно съгласие на всички парламентарни групи.

Вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че е разговаряла с Бойко Борисов за мораториума. Тя запознала премиера с отворено писмо на онкоболни. В писмото пациентите коментират, че едногодишната забрана за финансиране на нови молекули е "мракобесна", а търсенето на компромис чрез специална комисия към Министерството на здравеопазването, която да търси решения за безнадеждните случаи е "абсолютно неприемливо".

Преди по-малко от седмица народните представители приеха окончателно, на второ четене, забраната върху новите лекарства и терапии да остане. Така те отхвърлиха ветото на президента Румен Радев.

Само ден по-късно Бойко Борисов заяви от Брюксел, че е готов да преразгледа мораториума за онези лекарства, които се използват в ЕС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ