Парламентът единодушно премахна мораториума върху иновативните лекарства

Парламентът единодушно премахна мораториума върху иновативните лекарства

Парламентът единодушно премахна мораториума върху иновативните лекарства

Всички парламентарни групи се обединиха около общ законопроект за отпадане на мораториума върху иновативните лекарства и увериха, че не е важно кой е авторът на идеята.

Това стана ясно от изявленията пред медиите на Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ след Председателски съвет в НС.

Вчера от БСП обявиха, че внасят предложение за актуализация на бюджета на Касата за догодина, заради спорния параграф 6, свързан с едногодишното ограничаване заплащането на нови молекули. Корнелия Нинова съобщи, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов.

По-късно Цветанов в прессъобщение разпространи, че ПГ на ГЕРБ ще внесе на Председателски съвет предложение за отмяна на спорния текст, за да спрат спекулациите.

Днес ГЕРБ, БСП и ДПС обявиха предложението за свое, но и тримата председатели в крайна сметка посочиха, че авторството не е важно, а постигнатият пълен консенсус.

Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че групата е стигнала до решението за преразглеждане бюджета на НЗОК , за да се успокои напрежението от последните дни сред пациентските организации, онкоболните и политиците, макар че, според него, не е било грешка и времето е щяло да покаже правотата на първоначалния мораториум. Все пак призна, че премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е имал роля при вземане на решението и по принцип като лидер на най-голямата формация участва активно във всеки политически дебат.

Когато политическа сила се заиграва със страховете на хората, по-добре е да направим компромис и да се върнем назад, защото явно не сме успели добре да представим мерките, които се предприемат, обясни Цветанов защо парламентарната група е решила да отстъпи. По думите му, политиците са длъжни да направят този компромис и никой да не си го приписва като политически дивидент.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова днес ГЕРБ с половин уста са признали грешката си. Тя обяви, че социалистите са щастливи заради пациентите, че тяхното предложение е било прието от всички групи като консенсусно, предаде БТА. Тя отбеляза, че не е обсъждана сумата, защото правителството уверява, че не е въпрос на средства и има резерви в бюджета на НЗОК. Има политическа воля тази огромна грешка да бъде поправена, обобщи тя.

От друга страна, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че на днешния Председателски съвет другите парламентарни групи са обявили, че са узрели и са стигнали до идеята на Движението още от 15 ноември за отпадне на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК.

За пореден път обявихме, посочи още той, че тази власт съществува по формулата проби - грешки, търсене на консенсус за поправянето на грешките. "А в останалите случаи - партиен диктат, независимо от предложенията и мотивите, значение има само кой ги е предложил", разясни той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ