Парламентът реши: Влизаме в Еврозоната само с фиксирания курс на лева

Парламентът реши: Влизаме в Еврозоната само с фиксирания курс на лева

Парламентът реши: Влизаме в Еврозоната само с фиксирания курс на лева

България да влезе в Еврозоната и еврото само и единствено при сегашния фиксиран курс на лева към еврото, респ. 1.95583 лв. за 1 евро, реши парламентът днес като гласува внесен извънредно тази сутрин в дневния ред на Народното събрание от Цвета Караянчева проект. Той е бил разработен вчера  след срещи на финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев с парламентарните групи, съобщи по-рано днес на брифинг Горанов.

Проектът на решението е подписан от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, ДПС и „Воля“.  Не е подкрепен единствено от БСП.

В проекта ясно се посочва също така, че България няма да участва в Механизма на обменните курсове (ERM2) при централен курс между еврото и лева различен от централния курс 1.95583 лв. за 1 евро. Тоест, "ако не се договорим да влезем с точно този курс, няма да влезем и ще се оттеглим от механизма“, уточни министър Горанов. Решението гарантира мандат на българските власти, че те няма да се отклонят по никакъв начин от фиксирания курс. „За нас е приоритет влизането в Еврозоната, но то ще стане само и единствено при настоящия курс, иначе няма да влезем“, подчерта отново той.

След няколкочасови дебати в крайна сметка решението беше утвърдено. При гласувалите общо 208 депутати, „За“ бяха 140, „против“ – 2, а 66 се въздържаха.  

По време на дебатите депутатът от ДПС Йордан Цонев защити решението и посочи, че с него се отговаря на опасенията, че ще има промени в курса. В същото време обаче той разкритикува управляващите, че през последните дни са създали условия за паника и се е наложило в спешен порядък да се стига до това решение.

От БСП обявиха, че не харесват начина, по който се водили консултациите и обявиха, че ще се въздържат. Според социалистите предложения се „внасят на крак“ и принуждават групите да ги приемат „на пожар“. „Така компрометирате идеята за присъединяване на България към Еврозоната“, даде оценка Кристиан Вигенин.

От левицата посочиха, че биха се съгласили на вариант, при който в закона се дават гаранции, че курсът ще е фиксиран, а не в предложеното отделно решение.

От „Атака“ също се обявиха „против“ решението, а Павел Шопов поиска референдум по темата.

„БСП подбуждат недоверие на българските граждани към финансовата стабилност дори без да са в управление“, отговори на критиките на червената опозиция Александър Иванов от ГЕРБ.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ