Парламентът в Южна Кория започна процедурата по импийчмънт на президентката

Парламентът в Южна Кория започна процедурата по импийчмънт на президентката

Южнокорейският парламент откри официално процедурата за отстраняване на президентката Пак Кън Хе. Гласуването трябва да се състои през следващите 72 часа – вероятно утре, предава Би Би Си.

Според наблюдателите опозицията има достатъчно ресурси и аргументи, за да спечели гласуването.

Ако противниците на Пак Кън Хе надделеят, Конституционният съд има 180 дни, за да реши дали да я отстрани от поста. Дотогава страната ще бъде управлявана временно от премиера.

В края на ноември президентката Пак Кън Хе, която бе замесена в огромен корупционен скандал, заяви, че парламентът трябва да определи политическата й съдба.

Тя се извини с обръщение по телевизията за скандала и заяви, че е готова да излезе в оставка преди края на мандата й през 2018 г.

Прокуратурата обвини сътрудничката и близка приятелка на президентката Чхве Сун Сил, че незаконно е принуждавала големи компании да финансират два свързани с нея неправителствени фонда.

Според конституцията прокуратурата не може да обвини държавния глава, тъй като тя има имунитет, но официално съобщи, че тя е „непосредствено замесена“ в корупционния скандал.

След избухването му в страната започна вълна от демонстрации за оставката на Пак Кън Хе с мотива, че тя „няма дори базови качества да управлява страната“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ