Партиите на унгарците в Румъния искат автономия за Трансилвания

Партиите на унгарците в Румъния искат автономия за Трансилвания

Партиите на унгарците в Румъния искат автономия за Трансилвания

Демократичният съюз на унгарците в Румъния, Гражданската унгарска партия и Народната унгарска партия в Трансилвания поискаха с обща декларация териториална автономия за секуите и особен статут на региона Парциум (териториите на север и на запад от Трансилвания), съобщи агенция Аджерпрес.

Лидерите на трите организации са подписали декларацията в Клуж-Напока, историческата столица на Трансилвания.

Секуите (или секели) са етнически близко до унгарците малцинство в Трансилвания. Те искат автономия, но според румънските власти става дума за сепаратистка тенденция. До 1918 г. Трансилвания е била част от Австро-Унгарската империя. Сега там живеят около 1,3 млн. унгарци или 6,5% от населението на Румъния.

Лидерите на малцинството настояват за „регионална автономия за унгарците от секуйския край, административна автономия за населените места с преобладаващо унгарско население и културна автономия за всички унгарци в Румъния“.

Според тях териториалната автономия трябва да обхване историческите граници на областта и автономните власти трябва да имат регионални законодателни и изпълнителни правомощия в областите на образованието, културата, информацията, икономиката и функциите на администрацията. Унгарският трябва да има същия статут като румънския.

Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня коментира, че искането за териториална автономия е неконструктивен и недопустим. Въпросът не подлежи на обсъждане, цитира думите му ТАСС.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ