Партията на Марин Льо Пен сменя името си

Партията на Марин Льо Пен сменя името си

Членовете на френската крайнодясна партия „Национален фронт" гласуваха за нейното преименуване на „Национален сбор“ в опит да се разграничат от историята на партията, която много избиратели свързват с расизъм и антисемитизъм, предаде Ройтерс.

В реч по време на партиен форум в Лион председателят на партията Марин Льо Пен опита да затвърди позицията си в партията, след като през месец май 2017 г. загуби изборите за президент от Еманюел Макрон.

Льо Пен заяви, че това решение ще даде на партията ново начало и че си поставя за приоритет да се върне във властта като се коалира с други партии.

„Това затваря глава от историята на нашето движение, но отваря нова и по-добра, която няма да е по-малко славна“, каза председателят на партията.

Новото име „Национален сбор“(Rassemblement National на френски), показва желанието на партията да поведе след себе си по-малките десни партии и да се отърве от антагонистичните настроения на стария Фронт, допълва Льо Пен.

За да покажат приемственост към старата гвардия, от партията решиха да запазят своята емблема - пламък в червено, бяло и синьо.

Промяната в името идва година преди следващите избори за Европейски парламент, на които Льо Пен се надява да се коалира с други десни формации, за да се изправи срещу партията на президента Еманюел Макрон.

Нейната 28-годишна племенница Марин Марешал, която е смятана за потенциален бъдещ лидер на крайнодесните, обяви наскоро завръщането си в политиката, след като се оттегли преди около година.

В опит да се разграничи от семейството си и да изгради собствена политическа кариера, Марин Марешал премахна фамилното си име Льо Пен от профилите си във Facebook и Twitter.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ