Партията на Марин Льо Пен сменя името си

Партията на Марин Льо Пен сменя името си

Партията на Марин Льо Пен сменя името си

Членовете на френската крайнодясна партия „Национален фронт" гласуваха за нейното преименуване на „Национален сбор“ в опит да се разграничат от историята на партията, която много избиратели свързват с расизъм и антисемитизъм, предаде Ройтерс.

В реч по време на партиен форум в Лион председателят на партията Марин Льо Пен опита да затвърди позицията си в партията, след като през месец май 2017 г. загуби изборите за президент от Еманюел Макрон.

Льо Пен заяви, че това решение ще даде на партията ново начало и че си поставя за приоритет да се върне във властта като се коалира с други партии.

„Това затваря глава от историята на нашето движение, но отваря нова и по-добра, която няма да е по-малко славна“, каза председателят на партията.

Новото име „Национален сбор“(Rassemblement National на френски), показва желанието на партията да поведе след себе си по-малките десни партии и да се отърве от антагонистичните настроения на стария Фронт, допълва Льо Пен.

За да покажат приемственост към старата гвардия, от партията решиха да запазят своята емблема - пламък в червено, бяло и синьо.

Промяната в името идва година преди следващите избори за Европейски парламент, на които Льо Пен се надява да се коалира с други десни формации, за да се изправи срещу партията на президента Еманюел Макрон.

Нейната 28-годишна племенница Марин Марешал, която е смятана за потенциален бъдещ лидер на крайнодесните, обяви наскоро завръщането си в политиката, след като се оттегли преди около година.

В опит да се разграничи от семейството си и да изгради собствена политическа кариера, Марин Марешал премахна фамилното си име Льо Пен от профилите си във Facebook и Twitter.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ