Патриотите поискаха таван от 6 млн. лв. за субсидията за партиите, без финансиране от фирми

Патриотите поискаха таван от 6 млн. лв. за субсидията за партиите, без финансиране от фирми

Патриотите поискаха таван от 6 млн. лв. за субсидията за партиите, без финансиране от фирми

Таван от 6 милиона лева за държавната субсидия и без финансиране на партиите от фирми. Това предлагат от „Обединените патриоти“, които внесоха промени в Закона за политическите партии. Сред предложенията са също отменяне на възможността за финансиране от фирми, като това ще може да става само от физически лица. Дава се възможност за подпомагане на партиите от физически лица с услуги, но само когато става въпрос за личен труд, както и с помещения, но само ако са лични.

Предлаганият от Патриотите максимум от 6 млн. лв. за финансиране като субсидия е равен на двойния размер на допустимото финансиране за парламентарни избори, информира „24 часа“.

„Парите, които се насочват към големите партии са прекалено много и е факт, че те ги държат на влог и печелят от лихви, това е неморално“, обясни лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

„Изпълняваме ангажимента си, за да не бъдем упреквани в прекалена пристрастност или прекален материализъм. Политическият живот в една демократична държава няма как да мине без субсидиране на партиите. Не е нормално те да бъдат оставени на случайно външно финансиране, което носи сериозни рискове“, коментира Симеонов.

От „Обединени патриоти“ се надяват на дебат след Нова година. И предлагат той да е по 3 основни точки: първо, размерът на субсидията да стане постоянен и да се разпише в закона за партиите, а не да бъде определян ежегодно чрез закона за бюджета. Второ, да се разпише в закона за какво да се харчат парите на партиите. И трето, който иска да се откаже от субсидията, това да е законно разрешено.

Припомняме, че в началото на декември депутатите увеличиха партийната субсидия от 1 на 8 лева за спечелен избирателен глас. До гласуването в зала се стигна след поредица от скандали, след като стана ясно, че при предпоследните избори партиите са получавали по 11 лева на глас. Така през лятото на 2019 г. държавната субсидия за партиите падна на 1 лев. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ