PCR-тестът вече ще се плаща от Здравната каса

PCR-тестът вече ще се плаща от Здравната каса

PCR-тестът вече ще се плаща от Здравната каса

Тестовете за COVID-19 влязоха в клиничната пътека, която Здравната каса заплаща на болниците. Решението за това дойде след среща между Надзорния съвет на НЗОК и Лекарския съюз, на която беше решено цената на клиничната пътека за лечение на заразени с коронавирус да се увечили от 600 лв. на 1200 лв. от 1 август. Увеличението е с цел PCR-тестът да бъде включен в пътеката, така че голяма част от пациентите, които ще бъдат хоспитализирани, да бъдат диагностицирани без да се налага да вадят пари от джоба си. 

"Болниците и лекарите нямат право да искат PCR-тест от пациентите, за да ги хоспитализират или прегледат, както и да искат те да заплащат за него", категорична беше зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева. 

Увеличение се предвижда и за всички клинични пътеки за лечение на инфекциозни заболявания, но конкретните параметри ще бъдат обсъдени на преговори между НЗОК и Лекарския съюз.

На срещата беше решено да се направят две пътеки за цезарово и за нормално раждане, като за цезаровото ще се запази сегашната цена от 900 лв., докато тази за нормално раждане ще бъде 1100 лв. 

"Заради еднаквата цена досега се забелязват редица медицински диспропорции и по този повод предложихме да се запази цената за цезарово сечение и да увеличим цената на клиничната пътека за нормално раждане. Надяваме се това да има демографски ефект и да е полезно за бъдещите майки", обясни решението зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева.

По думите й, възможността болниците да получат 85% от приходите си, ако покрай коронавируса те са паднали под този праг, ще продължи до септември месец. 

За всички тези промени Здравната каса предвижда да задели 40 млн. лв. от резерва си. Оттам отчитат, че до момента няма проблем или голям спад в събираемостта на здравните вноски. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ