Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания

Педро Санчес положи клетва като премиер на Испания

Лидерът на Испанската социалистическа партия Педро Санчес положи клетва като седмия премиер на Испания след приемането на конституцията от 1978 г., с която се отбеляза началото на демократичния период на съвременна Испания след смъртта на диктатора Франсиско Франко, предаде Ройтерс.

Санчес заменя прекаралия почти седем години на поста консерватор Мариано Рахой, който беше свален от власт вчера след вот на недоверие, иницииран заради мащабен корупционен скандал в Народната партия на Рахой.

Церемонията се проведе в кралския дворец Сарсуела, където новият премиер на Испания положи клетва пред Фелипе VI като се закле в конституцията на страната, вместо в Библията или Разпятието, нещо, което се случва за първи път в Испания след връщането на демокрацията.

Управлението на Санчес ще бъде белязано от крехко парламентарно мнозинство, тъй като неговата социалистическата партия разполага само с 84 депутати в 350-местната долна камара и ще се нуждае от подкрепата на крайнолявата „Подемос“ и на някой по-малки партии, за да постигне каквито и да е било резултати.

Едно от основните предизвикателства пред Санчес ще бъде намирането на изход от кризата в Каталуния, където днес ще положи клетва новото регионално правителство.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Експерт от Харвард за мита, който пречи на хората да бъдат щастливи
Денят в цифри
Ричард Брансън за двете най-важни думи, които всички успешни лидери казват
Почина и младата жена, която беше с 85 % изгаряния след взривовете в Елин Пелин
Франция арестува за шпионаж популярен руски шеф-готвач, издал се сам при престой в България
Тръмп предсказва заплаха от Трета световна война, ако Харис спечели изборите, връща се в града на стрелбата
Астронавтите от капсулата „Starliner“ остават космически заложници, НАСА каза, че не знае кога ще може да ги върне
Страните от Г-20 съгласни за промяна в облагане на свръхбогатите, но по-нататък