Пекин реагира остро на създаването на „представителства“ между Тайван и страни от ЕС

Пекин реагира остро на създаването на „представителства“ между Тайван и страни от ЕС

Неотдавна Държавният департамент на САЩ излезе със заявление, в което се посочва, че всяка една държава има право да избира самостоятелно рамката на политиката за единен Китай. От ЕС също посочиха, че взаимното създаване на „представителства“ на Тайван и държави-членките на съюза не нарушава политиката за единен Китай, предава радио Китай.

В тази връзка, говорителката на Министерството на външните работи Хуа Чунин заяви, че Китай ще предприеме твърди и необходими мерки по отношение на други страни, които подкопават неговия суверенитет и териториална цялост и това е напълно разумно и законно. Пекин е категорично против критиките и намесата от страна на САЩ и за пореден път изтъква, че съдържанието на принципа за единен Китай е ясно и непромеливо. В света има само един Китай, а Тайван е неделимата част от него.

Правителството на КНР е единственото законно и това е основен принцип на международните отношения и единодушие в рамките на международната общност. Спазването на политиката за единен Китай изисква прекратяване на каквито и да е официални контакти на правителствено ниво с Тайван. Китай призова ЕС да поддържа правилна позиция по този въпрос и да не дава погрешен сигнал, който може да създаде нови проблеми в отношенията между двете страни, добави Хуа Чунин.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ