Пекин се опасява, че САЩ могат да формират антикитайска коалиция след края на ерата на Тръмп

Пекин се опасява, че САЩ могат да формират антикитайска коалиция след края на ерата на Тръмп

Пекин се опасява, че САЩ могат да формират антикитайска коалиция след края на ерата на Тръмп

Пекин е загрижен, че избирането на Джо Байдън за президент на САЩ увеличава вероятността някои страни в Азия да си партнират с Вашингтон, за да се противопоставят на Китай. Това заяви пред Си Ен Би Си Андрю Гилхолм от Control Risks.

„Смятам, че за тях е от ключово значение да попречат на САЩ да организират много страни в алианс, който Пекин би приел като някакъв вид антикитайска коалиция“, коментира той.

Напрежението между САЩ и Китай нарасна по време на президентството на Доналд Тръмп и неговата политика „Америка на първо място“.

Ройтерс съобщи по-рано, че външните министри на Япония, Индия и Австралия са били по-обрани в изказванията си по време на Четиристранния диалог по сигурността, който се проведе минали месец в Токио, докато държавният секретар на САЩ Майк Помпео отново е отправил остри критики към китайската комунистическа партия.

Тези разминавания в позициите обаче може да изчезнат под президентството на Байдън. Той многократно подчерта, че САЩ трябва да заздравят сътрудничеството си с други страни, като изборът на Антъни Блинкен за нов държавен секретар е показателен за това желание на демократа.

Гилхолм заяви пред Си Ен Би Си, че Япония, Индия и Южна Корея са важни за Китай в икономическо отношение, но Пекин е напълно наясно с връзката на Токио с Вашингтон.

„Китай няма илюзии по отношения на близкия съюз на Япония със САЩ, а в по-малка степен и този на Южна Корея, макар че президентът Мун Дже-Ин търси баланс на отношенията на страната с Вашингтон и Пекин“, добави той.

По думите му в Югоизточна Азия има огромно разминаване в позициите на отделните страни по отношение на Китай.

„Смятам, че Китай се безпокои, че края на ерата на Тръмп, Вашингтон ще може по-успешно да координира китайската си политика с други страни в региона. Пекин ще направи всичко по силите си, за да предотврати това“, коментира Гилхолм.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ