Премиерът три часа на разпит в прокуратурата

Премиерът три часа на разпит в прокуратурата

Премиерът три часа на разпит в прокуратурата

Близо 3 часа продължи разпита на премиера Кирил Петков в Софийска градска прокуратура по делото за евентуално изнудване на бизнесмена Васил Божков. На влизане в сградата той посочи, че идва спокоен и с желание да помогне на разследването. Коментар даде едва на излизане, но беше кратък и отказа да огласи подробности около дадените от него данни в Прокуратурата, тъй като те вече били следствена тайна. Посочи обаче три неща, които го притесняват по случая.

"Разказах много подробно и дадох същата информация, както и първият път. Това, което обясних в детайли е, че има няколко неща, които ме притесняват. Първо е докладът на АДФИ, където има ощетяване на бюджета от над 550 млн. лв. Това е на база истински доклад, на база, че Божков не е платил средства, които е трябвало да плати и бюджетът е ощетен. От друга страна, ако се окажат верни неговата информация, че е дал 60 млн.лв. под формата на подкупи и пари срещу изнудване", посочи пред медиите министър-председателят. 

"Отделно, като говоря за третия доклад, който беше издаден от Министерството на финансите, където под същия министър - Горанов, одитната агенция, която трябва да одитира всички евросредства, по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините имаме концентрация на над 90% със само един изпълнител на европроекти. Този доклад дава сериозни съмнения, че има неправомерни действия по ОСЕС, която е одитната изпълнителна агенция под министерството на финансите. Тези три факта заедно мен много ме притесняват. Връзката между тези три случая е лицето Горанов", каза Петков.

Попитан кой е конкретният изпълнител на въпросните европроекти, Петков отговори, че подадените от него данни вече са в Следствието и съответно вече са следствена тайна.

Това е вторият разпит на премиера по делото след като прокуратурата започна досъдебно производство по случая. По него бяха разпитани бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, които бяха задържани от МВР в нощта на 17 март и прекараха 24 часа в ареста. От Прокуратурата обаче излязоха с изявление, че процедурата е опорочена, защото разпитите били проведени от разследващ полицай от МВР, а не от следовател. Ето защо се наложи да се повторят разпитите на Борисов, Горанов, Арнаудова, както и на други свидетели, а сега и на премиера Кирил Петков. 

Пред медиите премиерът Кирил Петков призова Висшия съдебен съвет да си свърши  работата и да подкрепи искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев. За пореден път той обяви, че няма доверие на действащия oбвинител номер едно. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ