Пхенян заплаши с ядрен отговор ако бъде нападнат от Южна Корея

Manager News

Северна Корея е против войната, но ще използва ядрени оръжия ако Южна Корея атакува, заплаши Ким Йо-чен, могъщата сестра на лидера Ким Чен-ун в предупреждение, което според аналитиците е насочено към новоизбрания консервативен президент на Южна Корeя, пише в своя статия Reuters.

Тя определи като „много голяма грешка“ изказване на южнокорейския министър на отбранати, в което обсъжда атаки срещу Севера, пише държавната информационна агенци KCNA.

Миналия петък министърът на отбраната на Южна Корея Со Ук заяви, че армията на страната му разполага с множество ракети със значително подобрени обхват, точност и сила, със „способността точно и бързо да ударят всяка мишена в Северна Корея.“

И двете Кореи са увеличили демонстрациите на военна сила, след като Северна Корея тества набор от все по-мощни ракети тази година. Властите в Сеул и Вашингтон се тревожат, че може би се подготвят да продължат да тестват ядрени оръжия, за първи път от 2017 насам, насред спрелите преговори. 

Ким и други севернокорейски власти публикуваха изявления в неделя, в които осъждат думите на Со и предупреждават, че Пхенян ще унищожи важни мишени в Сеул, ако Южна Корея предприеме „опасни военни действия“.

Критиките на сестрата на севернокорейският лидер най-вероятно са насочени и към новоизбрания президент на Южна Корея Юн Сук-йол, който призовава за по-агресивна защита срещу севернокорейски заплахи, казва Рейчъл Минюнг Лий, анализатор към американския проект 38 North, който наблюдава Северна Корея.  „Засега Северна Корея не е критикувала Юн на каквото и да е административно ниво, но определено изглежда, че се подготвя да го направи.“, казва още тя. Според нея Пхенян подготвя обществото на Северна Корея за възможна промяна във вътрешнокорейските връзки, когато Юн встъпи в длъжност през май.

Делегация от екипа на Юн беше във Вашингтон тази седмица, за да се срещне с представители на САЩ, пред които е потвърдила решението си да защитават Южна Корея, съобщиха във вторник от държавния департамент на САЩ.

В днешното си изявление Ким Йо-чен подчертава, че Северна Корея принципно е против война, която би оставила полуострова в руини и че не вижда Южна Корея като основен враг. „Но ако Южна Корея, по каквото и да е причина – дали заслепена от погрешна преценка, или не, реши да предприеме военни действия, като „превантивен удар“ натрапен от Со, ситуацията ще се промени,“ добави Ким. „В този случай самата Южна Корея става мишена.“, предупреди тя.

Ако Южна Корея нападне територията на Северна Корея, ще се изправи срещу „невъобразимо ужасяващо бедствие“ и севернокорейските ядрени сили ще трябва да изпълнят дълга си, заплаши сестрата на севернокорейския лидер и добави, че Южна Корея може да избегне тази съдба като се откаже от „фантастичната мечта“ да направи предварителен удар по ядрено въоръжена държава.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ