Планът за възстановяване все още е на чернова, алармира министър Пеканов

Планът за възстановяване все още е на чернова, алармира министър Пеканов

Планът за възстановяване все още е на чернова, алармира министър Пеканов

Планът за възстановяване и устойчивост все още е под формата на чернова. Това обяви в ефира на bTV служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

"За съжаление бях леко негативно изненадан, че Планът за възстановяване не е готов. Той не е готов за подаване. Има доста коментари като препоръки за подобряване, ние работим по тях. Тоест Планът е една чернова в момента. Ние имаме също идеи да подобрим Плана. В процес сме на преговори и координация в момента между новите членове на кабинета, за да използваме този ресурс по най-добрия възможен начин. Планът има 12 компонента. Има реформи в почти всяка сфера. Има 36 реформи в момента", обяви служебният вицепремиер. 

Той напомни, че планът е нов механизъм и ако заложените проекти и реформи не се извършат, няма да получим парите. По думите му, тази година може да вземем 13% от сумата, предвидена в плана.  

Министър Пеканов коментира и очакваното влизане на България в Еврозоната. "Ако политическата нестабилност не прерасне в някаква икономическа нестабилност не смятам, че могат да забавят влизането в Еврозоната. Еврозоната е важна. Все още не сме стигнали до момента на приемането на евротото. Но се движим по този път. Нещо, което според мен е важно и добро. Фактът, че сме част от валутен борд, вече в общи линии сме асимилирали голяма част от позитивите и негативите от Еврозоната. Следващата стъпка е да влезем и да използваме еврото като наша валута, но да не очакваме някакви чудеса от това", каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ