Плевнелиев: Президентът Радев ще "подложи динена кора" на Кирил Петков

Плевнелиев: Президентът Радев ще подложи динена кора на Кирил Петков

Плевнелиев: Президентът Радев ще "подложи динена кора" на Кирил Петков

България продължава да стои в периферията сама, на собствена скорост. Това е резултатът от действията на президента и премиера. А кризата трябваше да даде на нашите политици важния урок, че мирът и просперитетът в обществото и на Балканите ще се гарантира единствено чрез интеграция в сърцето на Еврозоната, ЕС и НАТО. Това заяви в ефира на БНТ Росен Плевнелиев - президент на България в периода 2012-2017 година.

Почти всички държави - и страни-членки на НАТО, и държави като Финландия и Швеция, разбраха, че мирът в Украйна значи мир в Европа и той трябва да се отстоява, когато се налага и с оръжие, подчерта той и допълни, че "позицията на България да се заиграва със страховете на хората от война и като се изолира от важните решения в ЕС и НАТО не ни помага".

По думите му, "когато знаем колко сме пробити във всички сфери на отбраната", е подходящо да последваме примера на Прибалтийските републики, Полша и Словакия.

"Отдавна решиха проблема със смесени батальонни групи, със сериозно участие на партньорите на НАТО и ЕС, със сериозно предно присъствие - технологично, отбранително. Ние се гърчим, не казваме истината на хората и ето ви го резултатът. Това, което се случи в Прибалтийските републики и в Полша, ще се случи и в България, но нашите политици не са честни да го кажат - ние ще имаме чуждестранно присъствие, ще имаме военно присъствие", коментира Росен Плевнелиев.

По думите му, ако Украйна падне, с голяма степен на вероятност Балканите могат да бъдат дестабилизирани, защото няма нищо случайно в случващото се в Република Сръбска като част от Босна и Херцеговина и милитаризирането на Сърбия.

"Ако Путин реши да стабилизира нещо по веригата, това могат да бъдат Балканите - толкова лесно могат да бъдат подпалени. В тази ситуация България стои сама в периферията, няма добра комуникация, по никакъв начин не води тук - в региона", отбеляза Плевнелиев.

За него правителството на Кирил Петков е "третото най-слабо правителство в демократичната история на България" - управляващата коалиция е сглобена по най-грешния начин от невъзможни крайности, като дори Тройната коалиция е била много по-ефективна от това, което виждаме днес, продължи той.

Президентът Плевнелиев определи ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като най-голямата грешка на премиера и прогнозира, че от това действие на Кирил Петков следва война в проевропейските и продемократичните сили в България, следва брутално противопоставяне. "Това означава, че ние ще имаме избори тази година и ще спечелят крайнолеви, популисти, русофили - три нови подобни проекти вече загряват. Президентът Радев ще бъде този, който ще подложи динената кора на Петков или ще паднат от корупция дотогава", добави Плевнелиев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ