По-ниско ДДС за туризма и храните от първа необходимост, но от догодина

По-ниско ДДС за туризма и храните от първа необходимост, но от догодина

По-ниско ДДС за туризма и храните от първа необходимост, но от догодина

ДДС-то за храни от първа необходимост и сектор "Туризъм" ще бъде намалена на 9% от 1 януари 2021 г. За това се договориха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. И още, отлага се влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година, в резултат на което тя ще започне да действа от 1 март догодина. 

"Решението е политически риск, но то е в подкрепа срещу загубите от COVID-19 в ресторантьорския бранш. Правим изключение за вас, защото с наша заповед е затворен сектора. Това може пък да е една мярка, която в последствие да даде добри резултати и да бъде трайна. Всичко е в нашите ръце", изтъкна премиерът Борисов.  

Той акцентира, че с така обсъдените промени с понижения ДДС, означава, че оборотите и дейността на ресторантите и хотелите трябва да са 100% на светло. "Финансовият министър е много против, но искам да го опровергаем в края на годината с повече приходи", каза още Борисов.

В рамките на срещата бе посочено, че ще бъде възложено изготвянето на анкризисен план, включващ предоставянето на кредити и грантове от Българската банка за развитие с участието на експерти от сектор "Туризъм". Беше дискутирано и премахването на критерия за липса на задължения към държавата само за 2020 г. при кандидатстване за мерките за справяне с икономическите последици от коронавируса.

Промените, договорени на работната среща при премиера Борисов, ще бъдат внесени днес в Народното събрание от ПГ на ГЕРБ. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ