Подготвят публичен регистър на фирмите за събиране на вземания

Подготвят публичен регистър на фирмите за събиране на вземания

Подготвят публичен регистър на фирмите за събиране на вземания

Министерството на икономиката ще води публичен регистър на фирмите за събиране на вземания от потребители, а на колекторските компании се забранява да тормозят и изнудват длъжниците. Това реши мнозинството в Народното събрание с приетите на първо четене промени в Закона за събиране на вземания по потребителските договори, внесени от Министерски съвет.

За да бъдат включени в Регистъра, фирмите по вземания ще трябва да имат минимален внесен паричен капитал не по-малко от 500 000 лева и в ръководствата им не трябва да има осъждани лица или лица с висящи наказателни производства.

Всяко регистрирано дружество ще получава удостоверение за извършване на дейност, предава БНР. 

Събирачите на вземанията ще бъдат задължени да пазят 5 години договорите на длъжниците, а прехвърлянето на вземания на друга фирма ще става само след писмено уведомление на длъжника и в размера на вземането плюс законната лихва. Забраняват се практики за оказване на принуда и тормоз.

"Отсега нататък могат да звънят само до 8.00 часа вечерта и само от 7.00 сутринта. Не може да се лепи на входа на блока ви, не може да се ходи при работодателя ви да го натискат", каза вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. 

ГЕРБ атакува законопроекта с аргумента, че той е само за ограничени вземания. Според депутата Дани Каназирева, банковите институции и фирмите за бързите кредити, са останали извън закона. "Шумно рекламираният ви законопроект е пълна лъжа, че защитавате потребителите, защото така, както е внесен този законопроект, пази само от прехвърляне на задължения към ВиК, "Топлофикация", телефонни сметки", посочи тя. 

От "Възраждане" също оспориха законопроекта и призоваха за приемане на закон за личния фалит.

"Има такъв народ" заявиха, че ще инициират работна група между двете четения, за да се постигне работещ закон, съобразен с европейските стандарти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ