"Нищо няма да се промени за българите!" (първи коментари след поправките във Валутния закон)

Нищо няма да се промени за българите! (първи коментари след поправките във Валутния закон)

"Нищо няма да се промени за българите!" (първи коментари след поправките във Валутния закон)

Нищо няма да се промени и българският гражданин на практика няма да усети с джоба си това, което гласувахме като промени във Валутния закон днес .

 

С тези думи председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова коментира измененията, свързани с изискванията за влизане в т. нар. чакалня на Еврозоната, които бяха гласувани днес на второ четене от депутатите. В тях се посочва, че считано от датата на участие на България в Механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism II) официалният валутен курс ще бъде 1 евро е равно на 1,95583 лева. Той ще важи и докато България е член на ЕРМ2, така наречената чакалня за Еврозоната. Очаква се страната ни да влезе в нея в края на април и да остане там минимум 2 години. 

Курсът лев – евро е този, който имаме в момента. Такъв ще бъде при влизането ни в механизма, такъв ще бъде и при целия ни престой в механизма, такъв ще бъда и като приемем еврото, за пореден път гарантира тя от името на управляващите.

Тя коментира и решението на Народното събрание, което гласи, че България няма да участва в ERM2 при различен централен курс от 1.95583 лв. за 1 евро.

„С решението на Народното събрание дадохме още една гаранция, за да успокоим всички, че друг курс освен този няма да има. Това решение на Народното събрание има силата на Закон и няма как да бъде заобиколено от който и да било друг. Министърът на финансите и управителят на БНБ имат мандат от НС какво трябва да договорят и какво могат да подпишат“, обясни председателят на Бюджетна комисия.

От БСП пък поискаха гаранции, че валутният курс ще се запази и при приемането на еврото.

„От пет години развяваме този байрак и повече, че ще влизаме в коридора на Еврозоната, имаше призиви от трибуна за единение и обединение. Нека да видим в крайна сметка каква ще е концепцията на управляващите. Ние сме за спокойствие у хората, за да не се предизвиква някаква паника и да започнат да си обръщат левовете в евро. Били сме свидетели на тези неща, така че по-добре да се пази спокойствие и да се обяснява на хората, че няма да има такива катаклизми“, кометира Манол Генов от ПГ на „БСП за България“.

От ДПС подкрепиха промените във Валутния закон с основния мотив, че отваря пътя на България към чакалнята на Еврозоната.

„Слава Богу с относителен консенус без БСП българският парламент миналата седмица бетонира сегашният курс на лева към еврото с мандата, който даде на нашите участници – финансовия министър и шефа на БНБ в този формат, който заседава там. Сега нещата стоят добре. От една страна е отворен пътя към чакалнята на Еврозоната, от другата страна е гарантирана стабилността на лева“, коментира зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

 

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ