Полският вицепремиер призова за миротворческа мисия на НАТО в Украйна

Полският вицепремиер призова за миротворческа мисия на НАТО в Украйна

Полският вицепремиер призова за миротворческа мисия на НАТО в Украйна

Полският вицепремиер Ярослав Качински призова за изпращане на международна миротворческа мисия в Украйна след снощното си посещение в Киев заедно с полския премиер Матеуш Моравецки, премиерът на Словения Янез Янша от Словения и министър-председателят на Чехия Петър Фиала.

„Вярвам, че е необходима миротворческа мисия на НАТО или по-широка международна договорна мисия, която ще може да защитава и която ще действа в Украйна“, обяви Качински, цитиран от CNN. „Бих искал да се позова на съвестта на европейските лидери, на принципите, които те прокламират, защото Украйна се нуждае от помощ“, допълни той.

Това изказване е обнадеждаващо за украинския президент Володимир Зеленски, който преди срещата даде индикации за дистанциране от присъединяване на Украйна в Алианса.

По време на онлайн среща на представители на страните членки в Обединените експедиционни сили (JEF), ръководени от британския премиер Борис Джонсън, президентът обяви, че руската инвазия е поставила под съмнение „най-мощния алианс в света – НАТО“. Според него организацията не е събрала смелост да затвори украинското небе за руски ракети и самолети и сега европейските държави, особено граничещите с Русия, не са сигурни, че Алиансът ще реагира, ако руски ракети полетят към тях.

„Подчертаваме, че имаме нужда от нови формати на взаимодействие, нова решимост. И ако не можем да влезем в „отворената врата на НАТО“, тогава трябва да работим с наличните общности, общности, които ще ни помогнат. Като вашата… Бихме искали да имаме надеждни гаранции, които ще работят за нас. А също и за вас“, обяви Зеленски.

Обединените експедиционни сили съществуват от 2014 г. под командването на Великобритания и в тях членуват Балтийските държави, Дания, Исландия, Нидерландия, Норвегия, Финландия и Швеция. 8 от тези държави са членки и на НАТО. Периодично провеждат съвместни военни учения, като последното е от края на февруари в Северна Европа по земя, въздух и вода според публикация в обществената медия на Латвия.

От JEF вчера излязоха със съвместна декларация, осъждаща „бруталната атака на Путин срещу Украйна, нейния териториален интегритет и народ“.

Освен това късно снощи той се обърна и към гражданите на Русия, заявявайки, че всеки от тях с достъп „до достоверна информация вече може да разбере как ще завърши тази война за вашата страна“. Президентът заговори за „срам, бедност и години на изолация“. „Много жестока репресивна система, която ще третира гражданите на Русия по същия нехуманен начин, както вие, нашественици, третирате Украйна“, каза той.

В обръщението си предупреди руските официални лица и свързаните с настоящата власт, че международната общност „ще ги лиши от всичко“, ако не се противопоставят на инвазията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ