Поне още 6 месеца няма да има решение за имигрантите в ЕС

Поне още 6 месеца няма да има решение за имигрантите в ЕС

Поне още 6 месеца няма да има решение за имигрантите в ЕС

Още поне половин година Европейската комисия ще търси решение на въпроса с мигрантската криза и начина, по който да промени правилата в ЕС за предоставяне на убежище и връщане на мигрантите. Това става ясно от изявление на еврокомисаря Димитрис Аврамопулос, съобщи БНР.

Съветът по вътрешни работи не е постигнал съгласие за промяна на Дъблинския регламент, който според оценката на страните членки не работи.

Такова е и мнението на гърка Аврамопулос, който посочва, че сегашният Дъблински регламент, който задължава пограничните държави от първа линия да носят отговорност за кандидатите за убежище, не работи адекватно.

Вътрешният министър от словашкото ротационно председателство Роберт Калиняк обаче посочва също, че и временната схема за квотно разпределяне на бежанци от Италия и Гърция също не е работещ модел.

От 160 000 души до момента са презаселени едва около 9000. Няколко страни отказват да приемат квотите.

Словакия има намерение да представи нов всеобхватен и реформиран вариант на Дъблинското споразумение, която да отчита всички интереси.

Така за следващите шест месеца поне се очаква да остане в сила правилото мигрантите от Германия и Австрия да се връщат в първите държави от евросъюза, където са били регистрирани.

Аврамопулос очаква все пак да се стигне до постоянна система за задължително приемане на бежанци на квотен принцип. Като срок той поставя юни следващата година.

Междувременно Международната служба по миграция съобщи, че най-малко 365 мигранти са се удавили в Средиземно море тази седмица. От началото на годината загиналите са 4636 – с 1000 повече в сравнение със същия период на миналата година.

Около 344 000 са успели да се доберат по море до Европа, макар и да имат слаба надежда да получат убежище. Броят им е намалял повече от два път в сравнение с 2015 г. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ