Поражение за крайната десница на регионалните избори във Франция

Поражение за крайната десница на регионалните избори във Франция

Крайната десница претърпя поражения на втория кръг на регионалните избори във Франция вчера, белязани от ниска избирателна активност, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА. 

Лидерката Марин Льо Пен призна, че нейната крайнодясна, антиимиграционна партия "Национален сбор" не е спечелила в нито един от 12-те региона, включително Прованс-Алп-Кот д'Азюр. Тя обаче веднага заяви, че президентските избори догодина "изглеждат повече от всякога изборите, които ще позволят промяна на политиката и политиците" и се оплака, че организацията на гласуването и на двата кръга е била "катастрофална и хаотична".

Според прогнозни данни на Френския институт за изследване на общественото мнение (ИФОП) крайнодясната партия "Национален сбор" едва е надхвърлила 20% в национален мащаб, изпреварена както от традиционната десница, така и от комбинирания резултат на зелените и леви кандидати.

Едва една трета от около 48 милиона избиратели участваха в гласуването - само малко повече от предишната седмица, която постави рекорд по ниска избирателна активност, невиждан от 1958 година. 

"Тази демократична трагедия трябва да стресне всички политически партии", написа в редакционна статия левият в. "Либерасион".


 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ