ПП предложи временна парламентарна комисия по въпросите с енергийната криза

ПП предложи временна парламентарна комисия по въпросите с енергийната криза

ПП предложи временна парламентарна комисия по въпросите с енергийната криза

Парламентарната група на "Продължаваме промяната" предлага временна комисия по въпросите с енергийната криза, която да включва по двама народни представители от всички партии. Това обяви в началото на пленарното заседание председателят на парламента Никола Минчев. Предложението е тя да работи в срок от 1 месец, като идеята е да се дават работещи решения, във връзка с овладяването на галопиращите цени на електроенергията. Проектът на решение беше включен като трета точка в днешната програма, което предизвика бурни дебати в залата. 

От ГЕРБ видяха опит за намеса в работата на независимия енергиен регулатор и възразиха. Бившият ресорен министър Теменужка Петкова заяви, че енергийна криза има тогава, когато не могат да се покриват доставките на ток. Тя е на мнение, че парламентарна комисия не може да иззема ролята на КЕВР. Колегата й, бившият здравен министър Костадин Ангелов, попита какво налага да се занимават с тази комисия, вместо да има временна комисия за covid-кризата и "зеления сертификат".

"Предложението на КЕВР за увеличение на цената е политическо. В първия ден те искат да вдигнат тарифата. Независимите регулаторни органи трябва да са независими и да не вдигат цената. Да не се крием зад методологии, нека запазим българите във време на енергийна криза”, заяви Атанас Михнев от ПП.

"При положение че искате да въведете зелената сделка, е неименуемо вдигането на цената на тока. Тази държавна комисия е изцяло по поръчка на ГЕРБ, там има и кадри на ДБ", коментира Цончо Ганев от "Възраждане".

"Кои са тези въпроси с енергийната криза, които като отговорим, ще се справим с нея? Според мен никаква временна комисия не може да отговори на тези въпроси, ако те са поставени по този начин. Предлагам да си съберете ентусиазма и да мислите нещо преди да го напишете. 7 месеца нямаше никакви мерки срещу повишаваща се цена на тока. Всички ние тук да обираме негатив, за да може някой друг да се весели по телевизиите. Хората като си получат сметките за ток - ще им стане лошо, нищо че тук ще има временна комисия. Нямаме намерение да носим отговорност, за която не сме призвани. Ние ще гласуваме "против", заяви Тома Биков от ГЕРБ.

Според Хасан Адемов от ДПС с тази комисия се цели да се прехвърли отговорността от Министерски съвет към Народното събрание. 

В защита на комисията се обявиха от БСП и призоваха да се подкрепи, а не да се губи ценно парламентарно време. От "Възраждане" също се съгласиха темата за цената на тока да влезе в парламента.

"Хиляди хора остават без работа, защото предприятата не могат да си платят тока. Спрете с тази демагогия и да преминем към гласуване", поиска Филип Попов от БСП.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов припомни, че има механизми за справяне с кризата, включително  и прекратяването на договорите с ТЕЦ "Марица – Изток". "Странно защо, когато говорим за прекратяване на договорите с американските тецове, ние ще продължим да изкупуваме този ток, но нека е на 80 лева, а не на 200. Реално българските граждани ли определят българската политика или чужди посолства”, попита той.

"Ситуацията с цената на тока е изключително сериозна. Хубаво е да намерим адекватно решение. Точно затова е създадена тази комисия", каза Христо Иванов от "Демократична България". Според него временната комисия за енергийната криза е създадена точно с цел да реши тези проблеми. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ