Министър ще протестира заедно с превозвачите на площада пред Европейския парламент

Министър ще протестира заедно с превозвачите на площада пред Европейския парламент

Министър ще протестира заедно с превозвачите на площада пред Европейския парламент

Министърът на транспорта Росен Желязков ще участва в протеста на превозвачите на площада пред Европейския парламент в Брюксел, срещу т.нар. пакет "Мобилност", който трябва да бъде гласуван тази седмица от транспортната комисия в Европейския парламент. Това стана ясно по време на среща на премиера Бойко Борисов с Росен Желязков, на която са били обсъдени предстоящият протест на превозвачите в Брюксел на 10 януари и исканията им Комисията по транспорт в Европейския парламент да приеме предложените няколко поправки в пакета „Мобилност“, касаещи регламента за командировките им, връщането до страната на регистрация на всеки 4 седмици и нощните почивки на шофьорите.

Българското правителство подкрепя категорично исканията на българските превозвачи, държавата се солидаризира с протеста на бранша, който се очаква да бъде подкрепен и от представителите на транспорните сектори в Румъния, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Ирландия, бе обявено след разговорите между Борисов и Желязков

Ограниченията, които се налагат с пакета „Мобилност“, ще се окажат рестриктивни и изключително затормозяващи за превозваческия бизнес в периферните страни на Съюза и на практика ще го изтласкат от пазара, заяви министър Росен Желязков. Ако пакетът бъде приет без поправките, за които настояват българските превозвачи, България и изброените страни ще загубим голяма част от своя икономически потенциал и вътрешния ни продукт, нашите превозвачи ще бъдат принудени да изнесат бизнеса си на друго място, а това е неприемливо за нас като държава“, коментира премиерът Борисов.

Междувременно евродепутатът Ангел Джамбазки съобщи, че местните власти в Брюксел са дали разрешение за провеждане на протеста на българските превозвачи срещу т.нар. пакет "Мобилност", добил популярност и като "Плана Макрон".

Протестът ще се проведе на 10 януари, четвъртък, от 13 до 18 часа в центъра на белгийската столица, докато в Европейския парламент Комисията по транспорт обсъжда пакета. Позволението е за до 600 човека и символичен брой камиони. Успоредно с българските, ще протестират и румънски превозвачи, обясни Джамбазки, цитиран от БНР.

"Ние сме в координация с тях, така че да има блокада на повече места в града. Едното е пред Европейската комисия, другото пред Европейският парламент, вън от институциите, които са пряко замесени в този процес. Към нашия протест ще се присъединят и представители на полски синдикати, полски организации, латвийци, литовци", посочва евродепутатът.

За утре е насрочена последна среща между евродепутатите и превозвачите за уточняване на общата позиция. Възможно е на заседанието на Транспортната комисия да бъде поискано отлагане. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ