Кирил Петков обяви условието за отпадането на зелените сертификати

Кирил Петков обяви условието за отпадането на зелените сертификати

Кирил Петков обяви условието за отпадането на зелените сертификати

Премиерът Кирил Петков обеща публично да не се въвежда задължителна ваксинация, поне докато това правителство е на власт. Той пое този ангажимент от трибуната на парламента в отговор на въпрос от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов кога ще бъде отменен "зеленият сертификат". 

Петков обаче подчерта, че именно ваксинацията е начинът, по който да се справим с пандемията. "Искаме да махнем "зелените сертификати", когато нивата на защита на населението са високи", посочи той. По думите му, това може да стане, когато поне 70% от българите са имунизирани. Към момента делът на ваксинираните у нас бил малко над 35%. Той заяви и че не се плаши от протести в отговор на реплики на Костадинов със закани за готвени от "Възраждане" идната седмица големи протести срещу зелените сертификати. "Не се плашим, дори приветстваме протестите и правото на всеки да изрази мнение по водените от нас политики", каза Петков

Министър-председателят взе отношение и по горещата тема за високите цени на енергоносителите. Той обясни, че политиката на неговото правителство е да премахне течовете в сферата на енергетиката, вместо да прехвърля разходите върху крайните потребители. "1,5 млрд. лв. е цялостният пакет за бизнеса. Вчера е имало доста добър напредък относно това как тези помощи да се рамкират. Едно от нещата, които надграждаме, е, че тези помощи за бизнеса ще започнат от цена нагоре, доколкото знам това е 185 лв. на мегават/час", поясни той. 

Според него, капацитетът на електропроизводство трябва да се повиши. Кирил Петков посочи още, че ще има големи реформи и в сектор транспорт. "Правителството ще направи анализ за развитието на енергийния сектор", подчерта премиерът и увери, че това ще стане съгласно клаузите на коалиционното споразумение, както и при отчитане на националните интереси на страна. 

"Ще направим целия анализ заедно, за да имаме една енергийна система, която ще бъде конкурентоспособна", посочи Кирил Петков. Като голямо предимство той отбеляза факта, че страната ни има атомна електроцентрала. 

Премиерът изтъкна и необходимостта от развитието в използването на геотермалната енергия, която определи като "българско богатство", което до този момент не сме използвали. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ