Правителството отпуска още 5 млн. лв. помощ за заетите в сектор "Култура"

Правителството отпуска още 5 млн. лв. помощ за заетите в сектор Култура

Правителството отпуска още 5 млн. лв. помощ за заетите в сектор "Култура"

Правителството отпуска още 5 млн. лв. финансова подкрепа за артисти, танцьори и музиканти. Това съобщи министърът на културата Боил Банов на брифинг в Министерския съвет. За създаване на нови театрални постановки ще бъдат заделени 500 000 лева, за създаване на нови музикални спектакли – 500 000 лева, за танцови спектакли – 500 000 лева. Толкова е и заделената сума за програма за проекти в областта на визуалните изкуства. 800 000 лева ще бъдат дадени малко по-късно по програма за разпространение на произведенията. Към малките авторски кина и цирковото изкуство ще бъдат насочени 1,5 милиона лева, а 700 000 лева - за малки грантове, свързани с единични артисти.

Министърът на културата припомни досегашните мерки за подпомагане на културния сектор в страната като пълната гаранция върху средствата на всички културни държавни и регионални институти: опери, театри, галерии, музеи, читалища, филхармонии.

"Гарантирахме заплащането, независимо от намалелия или нулев обем на работа, включително до 6 месеца след края на извънредното положение. Няма никакво ощетяване на бюджетите на хората, занимаващи се с изкуство. Пуснати са и сесиите за теренни проучвания и разкопки. За киното парите са съхранени и подготвени за стартиране на тяхната дейност – за производство. Във всички сектори няма нито един ощетен. Заделихме 2,5 милиона в Национален фонд култура за най-засегнатите творци на свободна практика, за самоосигуряващи се – три минимални работни заплати с осигуровките към тях безвъзмездно. Заяленията са над 1000. Утре ще финализираме одобрените лица и тези, които отговарят на поставените критерии и ще се премине към изплащане на сумите“, допълни ще министър Банов.

Междувременно, стана ясно, че се отварят се всички музеи и галерии, разрешава се работата и на театрите и кината. "Това за нас са добри новини и знак, че животът възвръща нормалния си ритъм", похвали се Банов. 

През норвежката програма се разпределят над 7 млн. лева, които са отново за свободни артисти, НПО, за съвременни изкуства. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ