Правителството решава дали ще има увеличение на минималната заплата от 1 януари

Правителството решава дали ще има увеличение на минималната заплата от 1 януари

Днес Министерски съвет ще реши дали да се вдигне минималната работна заплата за страната. Предвидено е от 1 януари да се увеличи от 510 лв. на 560 лв. Социалният министър Бисер Петков обясни, че очаква тенденцията за ръст в средната работна заплата да се запази.

От 1 юли 2019 г. минималната пенсия ще нарасне с 5,7% и ще стане 219 лв.

По време на срещата на Тристранката вчера, работодателите се обявиха против повишаването на минималната заплата.  Минималната заплата да се определя по ясни икономически критерии, а не да се базира на политически обещания, поискаха те. Трябва да се приеме принципно нов механизъм за определянето на минималното възнаграждение, както е е заложено в ратифицираната конвенция 131 на Международната организация на труда, предложиха работодателските организации.

Асоциацията на индустриалния капитал в България излезе с конкретно предложение за отлагане като предлага новият размер на МРЗ от 560 лева да влезе в сила от 1 януари 2020 година за 15 икономически дейности.  Това са застрашените, според бизнес организацията, икономически дейности, като пчеларството, добив на глина и каолин, производство на хляб и тестени изделия, производство на облекло, хотелиерство и ресторантьорство, медико-социални грижи с настаняване.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ