Правната комисия обсъжда проекта на ГЕРБ за мажоритарни избори

Правната комисия обсъжда проекта на ГЕРБ за мажоритарни избори

Правната комисия обсъжда проекта на ГЕРБ за мажоритарни избори

Проектът на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система в два тура влиза днес за обсъждане в правната комисия в Народното събрание. Промените в Изборния кодекс са внесени от Цветан Цветанов и група народни представители, припомня БГНЕС.

Законопроектът предвижда страната да бъде разделена на 240 едномандатни района. Всеки район ще избира по един депутат. Предложението получи силна подкрепа на референдума, но не му достигнаха гласове, за да стане задължително, както изисква законът за допитването.

ДПС също е внесло проект за промяна на Изборния кодекс срещу феномена 15/15. Според поправките под номера, с който е регистрирана политическата сила в жребия на ЦИК,  няма бъде записван кандидат от листите на съответната партия или коалиция. Част от избирателите, несигурни, че са разбрали процедурата, отбелязват един и същи номер и в квадратчето, и в кръгчето, и така изстрелват нагоре кандидатите, чийто номер в партийната листа дублира партийния номер в бюлетината.

 ДПС предлага освен това предизборната агитация да се води и на език, различен от българския, но с превод на български. Други поправки предвиждат премахване на задължителното гласуване и на квадратчето „Не подкрепям никого“.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ