Правната комисия отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс

Правната комисия отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс

Правната комисия отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс

След близо час дебат правната комисия в Народното събрание отхвърли президентското вето върху Изборния кодекс. "За" повторното приемане на кодекса гласуваха 11 членове на комисията, 9 "против" и един "въздържал се", с което той бе приет, а ветото отхвърлено, информира Агенция "Фокус". Частичното вето над закона засягаше частта, в която се посочва, че на следващите избори ще се гласува както машинно, така и с хартиени бюлетини. 

Окончателното решение за ветото ще бъде взето от пленарната зала. Новото обсъждане на Изборния кодекс е заложено като точка първа за утре.
Правилникът за организацията и дейността на Народното събрание предвижда ветото да се счита за преодоляно, ако парламентът приеме повторно закона с мнозинство повече от половината от всички народни представители.

„Нашата парламентарна група няма да подкрепи ветото на президента, ще подкрепи законопроекта, който сме гласували в зала“, каза председателят на правната комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова. Според нея голяма част от избирателите не желаят да гласуват на машини, така че депутатите са длъжни да им осигурят това право. 

От БСП обявиха, че ще подкрепят ветото на държавния глава и изтъкнаха, че голяма част от мотивите на президента се припокриват с мнението на групата по време на първото и второто четене на промените в изборното законодателство. 

ДПС обявиха, че ще подкрепят ветото.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ