Зеленият сертификат за достъп до парламента мина и през правната комисия

Зеленият сертификат за достъп до парламента мина и през правната комисия

Зеленият сертификат за достъп до парламента мина и през правната комисия

С 11 гласа "за", трима "против" и без "въздържали се", Комисията по конституционни и правни въпроси на Народното събрание прие проекта на решение за условията на достъп до сградите на парламента. Той беше предложен от депутати от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България".

Приетото предложение гласи, че при извънредна епидемична обстановка достъпът до сградите на Народното събрание да бъде след представяне на валиден документ за пълен курс на ваксинация срещу ковид или на удостоверение за преболедуване, удостоверение за наличие на антитела, отрицателен PCR-тест, направен до 72 часа преди това, или бърз антигенен тест, извършен до 48 часа преди влизането в сградата.

На вчерашното си заседание парламентарната комисия по здравеопазване също одобри текста, но решението беше оспорено от ИТН и "Възраждане", с мотива, че заседанието не е било легитимно, защото техни депутати умишлено не били уведомени за провеждането му. Днес председателят на комисията Антон Тонев от "Продължаваме промяната" заяви, че поема отговорност за неуведомените депутати, но вчерашното решение не подлежи на отмяна, защото заседанието е имало кворум и е проведено редовно

Ако бъдат одобрени и в пленарната зала, новите правила за достъп до НС трябва да влязат в сила от 24 януари т.г. 

Разходите за антигенните тестове за сътрудниците на народните представители, сътрудниците на парламентарните групи, служителите на администрацията на НС и представителите на медиите да се покриват от бюджета на парламента, е предвидено в проекторешението. Това няма да важи за самите депутати и те ще си плащат сами бързите антигенни тестове. 

Спор предизвика точката, която регламентира администрацията на НС да съхранява резултатите от направените бързи тестове на територията на парламента до края на деня, следващ деня на взимането на пробите. Срещу това възрази Ива Митева /"Има такъв народ"/ с мотива, че НС не е лаборатория и не може да съхранява подобни резултати. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ