Правосъдният министър: Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение

Правосъдният министър: Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение

Правосъдният министър: Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение

„Очаквам вето на мерките в Закона за извънредното положение. Дебатите бяха много напрегнати. Трудно ми е да прогнозирам какво ще измислят от Президентството, но съм сигурен, че опитват да излязат с контратеза. А по отношение на финалния резултат смятам, че законодателният орган трябва да потвърди волята си“. Това заяви в ефира на Нова телевизия министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Той изрази мнение, че целта на ветото е да се опонира и да се валидира друга теза.

Данаил Кирилов коментира и излязлата преди дни информация в медиите за евентуална намеса в сървърите на системата за разпределение на делата във ВСС.

„Към момента имаме доклад, който прави заключения на база проведени тестове. На тази база установява рискове в множество от критериите, които подлежат на оценки. Те са посочени в доклада подробно и всеки един е обоснован. Докладът казва, че най-големият риск от такава намеса е липсата на валидация на КЕП (квалифициран електронен подпис). Следващият риск е неоторизирано добавяне на нов съд, неоторизирана редакция на чужд съд и редакции на съдии от друго съдилище“, уточни правосъдният министър и даде пример, че от Софийския съд може да се редактират имената на съдиите в Хасковския и дори да ги пуснат в отпуск.

Кирилов заяви, че е провел разговор с IT експертите на ВСС, които му обяснили, че не проверяват влизанията и записите в сървъра.

„Случайното разпределение на дела е основен принцип в правораздаването. Вероятно част от ощетените страни ще търсят възмездие“, прогнозира министър Данаил Кирилов.

На въпрос дали измамата може да се хване, правосъдният министър отговори: „Това очевидно са преценили членовете на Висшия съдебен съвет, за да сигнализират органите по разследване, за да може те да направят проверката дали тези факти и обстоятелства са се случили назад във времето. Аз мога да свидетелствам пред вас за моя опит да говоря с информатиците във ВСС на 3 юли 2019 г. Те ми казаха ние никога не проверяваме логовете и записите в централния сървър. И възниква въпросът защо е този централен сървър и защо е правен този архив, когато не го проверяваме.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ