Предварителни резултати: Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите

Предварителни резултати: Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите

Предварителни резултати: Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите

Предварителните резултати от изборите за Бундестаг в Германия показват, че Съюзът (ХДС/ХСС) печели изборите с подкрепата на 33,5 % от гражданите, предава агенция Фокус. 

Това означава, че в следващия, 19-ти Бундестаг партията, чийто кандидат за канцлерския пост е Ангела Меркел, ще получи 221 места. Съюзът (ХДС/ХСС) обаче не получи необходимия брой гласове за абсолютно мнозинство в парламента, или 316 места. 
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) получи рекордно ниска подкрепа - 21 %. Тя е втора политическа сила в парламента с 139 места. 

"Левица" получи девет на сто от гласовете на германските граждани и в Бундестага ще разполага с 60 места. С едно по-малко са "Зелени", които също получиха девет процента от гласовете. 

Свободната демократическа партия (СвДП) събра 10 %. В парламента в Берлин на нея ще й бъдат отредени 66 депутатски места.
Трета политическа сила във ФРГ след днешния вот е популистката "Алтернатива за Германия" на Фрауке Петри. Тя получи 13 % от всички гласове и влиза за първи път в Бундестага с 86 места. 

В бъдещия парламент на Германия, който трябва да бъде съставен не по-късно от 24 октомври 2017 г., ще има 631 депутати.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ