Нанси Пелоси поема към четвърти мандат начело на Камарата на представителите

Нанси Пелоси поема към четвърти мандат начело на Камарата на представителите

Нанси Пелоси поема към четвърти мандат начело на Камарата на представителите

Нанси Пелоси бе преизбрана за председател на Камарата на представителите на САЩ по време на първото заседание на новия 117-и конгрес, свикано в неделя.

80-годишната привърженичка на Демократическата партия получи подкрепата на мнозинството конгресмени, побеждавайки 55-годишния републиканец Кевин Маккарти, предаде ТАСС.

Това ще бъде четвъртият мандат на Пелоси на поста, който заемаше и в 116-ия конгрес, както и от 2006 до 2011 година. Тя е първият председател на Камарата на представителите от женски пол.

„Слагаме начало на този Конгрес във време на изключителна трудност. Всяка от общностите ни бе драстично засегната от пандемията и икономическата криза“, заяви Пелоси в първата си реч като преизбран председател, цитирана от CNN.

След изборите на 3 ноември Демократическата партия загуби част от мандатите си, но все пак запази мнозинството си в долната камара на Конгреса, който ще трябва да потвърди резултатите от вота за президент на заседание на 6 януари.

На 14 декември Електоралната колегия на САЩ потвърди победата на Джо Байдън с 306 гласа срещу 232 за опонента му от Републиканската партия Доналд Тръмп.

Според източници на CNN миналата седмица Пелоси е споделила пред свои колеги, че единственият ѝ враг в борбата за председателския пост е COVID-19.

Председателят на Камарата на представителите е второто лице след вицепрезидента, което може да изземе функциите на държавния глава на Щатите при необходимост.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ