Премиерите на Полша, Словения и Чехия отиват при Зеленски в Киев

Премиерите на Полша, Словения и Чехия отиват при Зеленски в Киев

Лидерите на три държави от Европейския съюз отиват в Киев днес, за да покажат подкрепата си за Украйна. Полският премиер Матеуш Моравецки, словенският Янез Янша и чешкият Петр Фиала заминават за среща с украинския президент Володимир Зеленски и премиера Денис Шмигал.

 

 

Според изявление на Фиала в Twitter той и другите двама лидери ще посетят столицата като представители на Европейския съвет. Това се случва на фона на засилващите се въздушни обстрели в Киев и съобщенията за жертви.

„Европа трябва да гарантира независимостта на Украйна и да увери, че е готова да помогне за възстановяването на Украйна“, каза Моравецки по повод днешната среща.

 

 

В края на миналата седмица в интервю за „Би Би Си“ полският президент Анджей Дуда припомни за подобна подкрепа от страната му през 2008 г. при нападението над Грузия от Русия.

„Президентът Качински (тогавашният държавен глава на Полша – б.р.) реши да вземе предимство пред Централна Европа на борда на своя самолет и да лети за Тбилиси, който беше под заплаха. Там, в Тбилиси, той каза пророчески думи: „Днес е Грузия, утре може да е Украйна. Tогава балтийските държави и след това може да дойде време за моята страна, за Полша“, припомни Дуда.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ