Премиерът на Украйна Олексий Хончарук подаде оставка

Премиерът на Украйна Олексий Хончарук подаде оставка

Премиерът на Украйна Олексий Хончарук подаде оставка

Украинският премиер Олексий Хончарук заяви днес, че е подал оставка, след като медии разпространиха приписвани на министър-председателя изявления с критики срещу президента Володимир Зеленски, предаде Франс прес.

"За да разсея всякакви съмнения за нашето уважение и доверие към президента, написах молба за оставка и я предадох" на Зеленски, написа Хончарук във Фейсбук. По-късно президентската канцелария потвърди информацията, посочва АФП.

Според Хончарук "събитията се разгръщат около качени в мрежата файлове, монтирани от фрагменти на записи от съвещания в правителството", чието съдържание изкуствено създава представата, че премеирът и неговият екип не уважават държавния глава, уточнява ТАСС.

На 15 и 16 януари в ЮТюб бяха качени аудиозаписи, за които се твърди, че са направени на съвещания на Хончарук с финансовия министър на Украйна, управителя на националната банка и други висши служители. На записите глас, за който се твърди, че е на премиера, твърди, че Зеленски има примитивни представи за икономиката и мъгла в главата, информира БТА. Самият Хончарук признава, че е профан в икономиката, отбелязва руското онлайн издание "Лента".

Хончарук заяви, че става дума за мащабни атаки в медиите срещу него лично и срещу кабинета му. Депутати от партията на Зеленски "Слуга на народа" сезираха Службата за сигурност на Украйна с молба да разследва евентуалното подслушване на премиера, добавя "Лента".

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ