Президентът на Тайван предупреди за „катастрофални последици“ заради Китай

Президентът на Тайван предупреди за „катастрофални последици“ заради Китай

Президентът на Тайван предупреди за „катастрофални последици“ заради Китай

Тайван е решена да защитава демокрацията си срещу нарастващата агресия на Китай. Това обяви президентът на островната страна, предупреждавайки за „катастрофални последици“ за региона.

Коментарите на Цай Ин-уен идват на фона на рекорден брой нахлуващи китайски военни самолети в зоната за въздушна отбрана на Тайван. Премиерът Сю Цен-Чан заяви, е дейността „отгоре“ нарушава регионалния мир и държавата му трябва да е нащрек, пише „Гардиън“.

Китайската народно-освободителна армия изпрати близо 150 летателни апарата в зоната за идентифициране на противовъздушната отбрана на Тайван в първите четири дни на октомври, което някои медии обозначиха като демонстрация на сила, но световните правителства осъдиха като акт на сплашване и агресия.

В свой материал за списание Foreign Affairs Цай подчерта желанието на Тайван за мир, но каза, че „ако демокрацията и начинът на живот са застрашени, ще направи всичко необходимо, за да се защити“.

Тя призова другите нации да „разберат стойността на работата с Тайван“ срещу по-широката заплаха, която представлява Пекин. „И трябва да помнят, че ако Тайван падне, последствията ще бъдат катастрофални за регионалния мир и системата на демократичния съюз“.

Пекин претендира, че Тайван е провинция на Китай и се ангажира да го превземе със сила, ако е необходимо. Властите смятат правителството на Цай за сепаратистко, която твърди, че Тайван е суверенна нация, която няма нужда да обявява независимост и няма желание за конфликт.

Анализаторите обсъждат колко непосредствена е заплахата, но ескалацията от тази седмица тревожи наблюдавалите и предизвика упреци от различни страни. Във вторник японският външен министър Тошимицу Мотеги заяви, че се надява Китай и Тайван да разрешат проблемите мирно. От САЩ предупредиха Пекин да прекрати заплахите и използването на сила. Белият дом заяви, че е в частни комуникации по дипломатически канали относно действията на Китай към Тайван. Група френски сенатори ще посети острова тази седмица.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ