Президентът за скандала с изборния кодекс: Нека няма драма!

Президентът за скандала с изборния кодекс: Нека няма драма!

Президентът за скандала с изборния кодекс: Нека няма драма!

Президентът Румен Радев излезе най-сетне с някакъв публичен коментар по течащия от два дни насам скандал с проектозакон за ремонт на изборния кодекс. Текст от него, предвиждащ въвеждане на принципа на уседналост и за парламентарните и президентските избори, доведе до бурни реакции от сънародниците ни в чужбина, уволнение на висш служител от Министерство на правосъдието, който качил документа на сайта на министерството за публично обсъждане и последващи разкрития от негова страна. Спешно освободеният от поста директор на дирекция " Съвет по законодателството" Любомир Талев, разказа в тв ефир, че законопроектът е "спуснат" от президентството, обсъждан е на работна среща на "Дондуков" 2 и държавният глава е бил запознат с него. Изискването право на глас да имат само българите, живели последните три месеца преди избори у нас е по идея на администрацията на президента, а проектозаконът е консултиран от правния съветник на Радев, Емилия Друмева, стана ясно още в хода на развитието на скандала.  "Президентът каза, че законът за уседналостта е важен и спешен", съобщи още Талев.

Президентът не отрече днес участието си в тази история. "Нека да няма драма - България е парламентарна република, партиите ще имат достатъчно възможност да се произнесат и да решат в парламента", заяви той.

Служебният премиер Огнян Герджиков пък побърза да се разграничи от скандала. "Публично обявените промени в Изборния кодекс бяха прибързан ход, аз нямам пръст в това предложение", коментира той по време на посещение в Разград, където бе почетен гост на тържеството за откриването на новата спортна база за Академията на „Лудогорец" в Разград. Според него идеята е подхваната от Министерството на правосъдието, предаде БНТ.
"Не че няма разум да се помисли за промени в изборното законодателство, никакво съмнение, но не е това най-подходящият момент, но не е това най-подходящото, което да бъде обявено публично. Така че това бе един прибързан ход, смятам, че нещата ще се регулират. На този етап, точно в този вид, в който излезе в публичното пространство не е точен ход, точните ходове са други", коментира Герджиков.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ