Проф. Божидар Димитров замисля партия

Проф. Божидар Димитров замисля партия

Проф. Божидар Димитров замисля партия

Историкът и дългогодишен шеф на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров замисля политически проект. "Ще направим едно политическо движение, в началото - да се измерим колко струваме в очите на избирателя по някакъв повод, а след това може би ще се трансформира в партия.",  обяви той тази сутрин в ефира на bTV.  Проф. Димитров смята да привлече във формацията предимно професори, "като мен". 

Той е сондирал нагласите сред свои колеги, стана ясно още от думите му. "Не става дума само да даваме съвети отстрани, ние и сега ги даваме вече година, ама не ги изпълняват. Затова взехме това решение след предълги разговори", разказа проф. Димитров. 

"След 50-годишна работа се убедих, че и културно-историческото наследство е политика и затова смятам едно движение, което университетски професори и от БАН основахме преди 1 година - "Боянски клуб", да го пробваме", разкри историкът.

Боянският клуб бе създаден с идея да лобира за приемането на различни неща, свързани с културно-историческото наследство, но не върви, обясни бившият шеф на НИМ. "Затова си мисля дали да не възродим традицията от 1935- 1940 г. на т.нар. професорски правителства", каза той. Става дума за правителства, съставени главно от професори, царят е бил умен, затова ги е правил, били са и добри мениджъри, посочи още проф. Димитров. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ