Промяна в тона: Радев хвали българското правителство

Промяна в тона: Радев хвали българското правителство

Промяна в тона: Радев хвали българското правителство

За пръв път, откакто пое президентски мандат, държавният глава Румен радев днес заговори с изненадваща симпатия и комплименти за правителството. Българското правителство показа кураж като избра много трудна тема за приоритет на председателството - Западните Балкани, заяви той в приветственото си слово при откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз /КОСАК/. Българският държавен глава говори пред форума на английски език, а речта му бе изпълнена с похвали към кабинета.

Българското правителство разработи точните приоритети за своето председателство, заяви Радев и посочи, че има съгласие по това, че не може да се говори за просперираща и стабилна Европа, без да се гарантира сигурността и стабилността на Западните Балкани. Ако не дадем европейска перспектива на Западните Балкани, те ще дадат балканска перспектива на Европа, посочи той. Българското правителство показа постоянство като върна обратно акцента върху Западните Балкани в една много деструктивна среда - иранската ядрена сделка, търговската война, пакета за мобилност, посочи още президентът. Регионът е много крехък, няма гаранции за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите, да започне дискусии и да предприеме действия, отбеляза Радев.

В същия дух на доброжелателност, той заяви още, че българското правителство е успяло да управлява дневния ред на Европа като е показало устойчивост и организационни умения и като е развило атмосфера на честен и отворен диалог. В резултат на това от 1 януари България успя да гарантира широк консенсус между държавите-членки и европейските институции по много важни теми, успяхме да приключим работата по много ключови досиета, имаше и проблеми, по които не успяхме да намерим консенсус, каза Радев. По думите му "като силен поддръжник на европейския проект българското правителство е положило огромни усилия в търсене на напредък в много посоки - сферата на сигурността, на социалното осигуряване и социалните права, цифровия единен пазар, започнал е предварителен диалог за бъдещия европейски бюджет." Продължаваме да защитаваме важната роля на сближаването на държавите-членки, каза той.

Ключът на нашия успех е, че извадихме на преден план единството като решителен фактор за постигане на ефективни решения, подчерта президентът. По думите му най-голямото предизвикателство днес е какъв курс на действие трябва да предприеме ЕС, какво ще е бъдещето на Съюза. Времето ни притиска да предприемем конкретни действия, за да отбраняваме ценностите и принципите си, да защитаваме огромните постижения на ЕС и да ги доразвиваме, отбеляза президентът.

Радев изказа специална благодарност на всички български официални представители и отбеляза важната работа на доброволците за успешното председателство на Съвета на ЕС.

Държавният глава благодари на делегатите и за поздравленията им за рождения му ден. Никога не съм си представял, че парламентаристи от всички държави-членки на ЕС ще ме поздравят за 55-я ми рожден ден, сподели той от трибуната на форума.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ