"Просто говорете", посъветва Белгия Испания

Просто говорете, посъветва Белгия Испания

"Просто седнете на масата и говорете", посъветва белгийският премиер Чарлз Мишел Барселона и Мадрид. "Ние твърдо вярваме, че пълните преговори, в които са включени всички партии, могат да отнемат чувството на неудовлетвореност", коментира още той, допълвайки, че испанският премиер Мариано Рахой може да послуша една страна, която знае нещо за отбягването на разцеплението - Белгия, съобщава Reuters.

"Насилието никога не може да бъде отговорът! Ние осъждаме всички форми на насилие и затвърждаваме призива си за политически диалог", коментира Мишел в деня, в който повечето европейски лидери и властите на Европейския съюз в Брюксел не реагираха на събитията в Испания.

Три века след края на испанското управление в земите, които съставляват съвременната Белгия, белгийското правителство, в това число и фламандските националисти, смята че има да каже нещо специално за добродетелта на разговора. 

Отразявайки трите години, в които 41-годишен френско говорящ валонски центрист управлява в коалиция с десно фламандските националисти, премиерът Чарлз Мишел каза, че важният урок за белгийците е, че диалогът със сепаратистите значително успокоява сепаратистките настроения. "Сепаратистката тенденция е намаляла значително, когато хората виждат, че тяхната общност се третира с уважение".

Белгия преосмисли конституцията си шест пъти през последния половин век, за да събере двете си половини: френскоговорящата Валония и холандскоговорящата Фландрия.

"Напрежението, което сега ескалира в Каталуния, бе преодоляно през годините в Белгия", каза и професорът по политика в университета в Гент във Фландрия, Карл Девос. "Нашата запазена марка е да се справим с напрежението в регионите, които искат по-голяма автономия, мирно", споделя още той. 

Този призив да се говори за правни реформи е в противоречие с това, което мнозина от белгийците виждат като невъзможността на испанския премиер Мариано Рахой да приеме промяната на испанската конституция от 1978 г. и следователно да договори по-децентрализирано положение за Каталуния.

Ключови думи

Коментари
ОЩЕ ОТ КАТЕГОРИЯТА

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ