Първа среща на Тръмп и Ердоган очи в очи

Първа среща на Тръмп и Ердоган очи в очи

Първа среща на Тръмп и Ердоган очи в очи

Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган обещаха на първата си среща очи в очи да намалят напрежението между двете страни – една от причините за него са кюрдските милиции, подкрепяни от САЩ.

Срещата на върха между САЩ и Турция обаче започна фона на инцидент между охраната на турския президент и прокюрдски демонстранти, при който бяха ранени 9 души, предава Франс прес.  

Със самочувствието от резултатите на референдума през април, които му позволяват да разшири личната си власт, Ердоган занесе в Белия дом списък с оплаквания: от американската подкрепа за кюрдските милиции в Сирия до проповедника Фетуллах Гюлен, за чиято екстрадиция от САЩ настоява Анкара, безуспешно. Ердоган обвини проповедника за опита за преврат миналото лято и до момента продължава чистката на привържениите му в Турция.  

Президентите на САЩ и Турция, съюзници в НАТО, се опитаха да създадат добро впечатление с обещания да засилят стратегическото партньорство и тесните връзки помежду си.

Тръмп беше сред първите, които поздравиха Ердоган за победата му, макар и с малко, на референдума на 16 април.

Ердоган върна жеста, поздравявайки милиардера за „историческия триумф“ на американските президентски избори.

След срещата в Белия дом Ердоган обаче подчерта, че никога няма да приеме съюза на САЩ с кюрдите.

В Близкия Изток „няма място за терористични организации“, каза турският президент по адрес на кюрдите. Вашингтон започна да въоръжава кюрдите миналата седмица с надеждата, че милициите ще помогнат за освобождаването на град Рака, който е под контрола на ДАЕШ от две години и половина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ