Първата пресконференция на Тръмп: Русия и престрелки с медиите

Първата пресконференция на Тръмп: Русия и престрелки с медиите

Първата пресконференция на Тръмп: Русия и престрелки с медиите

На първата голяма пресконференция като избран президент на САЩ Доналд Тръмп се конфронтира с медиите. Основната й тема се оказа Русия – заради хакерските атаки и заради циркулиращата в американските медии информация, че Москва разполага с компрометираща материали за бъдещия президент.

„При мен Русия ще започне да уважава Америка, както никога досега“, заяви Тръмп, цитиран от Би Би Си.

„Ако Путин харесва Доналд Тръмп, момчета, това се нарича актив, не пасив. Не знам дали ще се разбера с Владимир Путин. Надявам се да мога. Но, ако не успея, вие наистина ли мислите, че Хилари би била по-твърда с Путин от мен? Има ли някой в тази зала, който наистина го вярва?“, заяви Тръмп, предизвиквайки медиите.

За пръв път Тръмп не отхвърли данните на разузнаването за руските хакерски атаки по време на изборния процес:

„Разбира се, Русия е осъществила хакерски атаки в САЩ, но ние сме ставали обект на такива атаки и от други държави и хора. Путин не е трябвало да хаква и не смятам, че ще го прави повече. Русия ще уважава САЩ повече, след като стана президент. Сигурен съм… надявам се…възможно е да не се случи, но може и да се случи…“

Русия стана тема на пресконференцията и трети път: "Вече написах в Туитър, че нямам бизнес отношения с Русия. Нямам бизнес сделки с руснаци. Нямам бизнес, свързан с Русия, защото заради санкциите стоим далече от нея. Нямам и заеми, взети в Русия", каза бъдещият американски президент.

Истинската буря между Тръмп и медиите с разрази заради вчерашните публикации, че Москва вероятно разполага с компромати за  милиардера. Информацията бе публикувана от сайта Buzzfeed и съобщена от Си Ен Ен.

„Що се отнася до сайта Buzzfeed, който пише това, това са неудачници, боклук, мисля, че за тях ще има последици след това, което са написали. А що се отнася до Си Ен Ен, която надмина себе си, за да популяризира всичко това…“, избухна бъдещият президент.

Той отказа да даде думата на журналиста от Си Ен Ен няколко пъти и влезе в кратки словесни престрелки, докато репортерът настояваше да зададе въпрос. „Вие сте фалшиви новини“, отряза политикът. После реагира по подобен начин и на Би Би Си: „Новините на Би Би Си… Още едни красавци“.

Британската медия обаче също зададе въпрос за скандала: „Разузнавателните служби все още разглеждат тези обвинения. Око стигнат до извода, че дори някаква част от тях са истина, готов ли сте да помислите за оставка?“

„Нищо няма да намерят. Следващия!“, реагира Тръмп.

Но и следващият въпрос бе на руската тема – дали Тръмп може да каже категорично, че нито той, нито някой от щаба му са имали някакви контакти с Русия.

Русия, Китай, Япония, Мексико – всички страни ще ни уважават много повече, отколкото ни уважаваха при предишната администрация, заяви Тръмп, преди да закрие пресконференцията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ