Първи изборни данни: Балотаж решава изборите в София, Бургас и Велико Търново имат кмет

Първи изборни данни: Балотаж решава изборите в София, Бургас и Велико Търново имат кмет

Първи изборни данни: Балотаж решава изборите в София, Бургас и Велико Търново имат кмет

Балотаж между досегашният градоначалник Йорданка Фандъкова и Мая Манолова ще реши изхода от изборите за кмет на София, сочат първите данни от екзитпол преброяванията на партийните централи и социологическите агенции.

Фандъкова води с 35,4 процента от гласовете по прогнозни данни от екзитпола на агенциите „Маркет линкс” и „Алфа рисърч”, обявени по Би Ти Ви.  С 26,2 процента втора е Мая Манолова (подкрепена от БСП). 

На трето място в София е арх. Борислав Игнатов („Демократична България”) с 15,8 на сто, а след него е Борис Бонев от "Спаси София" с 10,4%. Кандидатът на ВМРО Ангел Джамбазки е под 5%.

Два големи областни града обаче имат избрани кметове с голяма преднина на първи тур. В Бургас Димитър Николов от ГЕРБ печели пореден мандат с рекордно висок резултат над 64%, а във Велико Търново досегашният градоначалник Даниел Панов също взема още един кметски мандат с над 62%.

Балотажи се очертават в Пловдив, където води кандидатът на ГЕРБ и досегашен областен управител Здравко Димитров с 33.5%. Той ще се бори за кметското място с Дани Каназирева от Съюз за Пловдив, която по първи данни има около 20% от гласовете на избирателите.

На втори тур ще бъде избран и кметът на Русе, където към момента води кандидатът на БСП Пенчо Милков с 32.5%. Той ще бъде на балотаж с кандидатката на ГЕРБ Диана Иванова, която събира малко над 26%.

Иван Портних, кметът на Варна за малко не успя да мине границата от 50 плюс 1 процента, за да спечели нов мандат още на първи тур. Резултатът му по първи данни е 49.5%. След него е кандидатът на БСП Анелия Клисарова, с 16.1%. Двамата отиват на балотаж.

Кметът на Плевен също ще стане ясен на втори тур. Засега води Георг Спартански, издигнат от Инициативен комитет с  43,4%. Той отива на балотаж с кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров с 29.2%.

И Хасково ще реши на втори тур кой е новият градоначалник. На балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Станислав Дечев, който води с 48.3% пред кандидата на БСП Коста Стоев. 

Пазарджик е един от големите областни градове, в който към момента управляващата партия отпада от надпреварата за кметския пост. Там изборът ще бъде на втори тур, между издигнатият от местна коалиция Тодор Попов и Благо Солов от БСП.

В Благоевград, градът рекордьор по изборна активност днес кандидатът на ГЕРБ и действащ кмет Атанас Камбитов води с почти 34 %, следван от независимия кандидат Румен Томов с около 23, като двамата почти сигурно ще решат спора на балотаж.

В Кърджали Хасан Азис от ДПС е с около 50 %, на втора позиция е Никола Чанев от ГЕРБ с около 26, а Милко Багдасаров от БСП е трети с около 14. Кандидатът на ДОСТ Мехмед Ходжа има около 3 %.

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ