Първи разпит на министър на Тръмп за "руската връзка"

Първи разпит на министър на Тръмп за руската връзка

Първи разпит на министър на Тръмп за "руската връзка"

Американският министър на правосъдието Джеф Сешънс беше разпитан миналата сидмица от екипа на специалния прокурор Робърт Мълър по разследването на руската намеса в президентската кампания през 2016 г., съобщиха информационните агенции.

Сешънс е първия министър от екипа на Тръмп, давал показания по разследването на руските връзки на екипа на милиардера.

Доналд Тръмп коментира, че не е притеснен какво ще каже министърът му. В същото време Вашингтон пост отбеляза, че специалният прокурор Мълър иска да разпита в близките седмици и самият президент.

Говорителят на прокурорски екип отказа да съобщи подробности да разговора със Сешънс, който е заподозрян, че се е срещал няколко пъти с руския посланик във Вашингтон преди изборите, без да има това право.

По време на публичното изслушване през юни 2017 пред Сената, преди одобрението на кандидатурата му за главен прокурор, Сешънс заяви, че твърдението за тайни договорки между него и Кремъл е „гнусна лъжа“. Но успя да ядоса сенаторите от комисията по разузнаване по-късно, когато се скриваше зад служебните си правомощия, за да откаже информация за поверителните си разговори с Тръмп.

Близък и верен на Тръмп, Джеф Сешънс е противник на разследването на „руската връзка“. Към него има подозрения, че действа задкулисно и включително стои зад препоръката за уволнение на шефа на ФБР Джеймс Коми през май 2017.

След първия опит да скрие, по-късно Сешънс все пак призна, че се е срещал с руския посланик Сергей Кисляк два пъти, а може би и трети път.

Доналд Тръмп не спира да осъжда разследването на руските връзки на екипа му като „лов на вещици“ и обвинява ФБР в пристрастност. Скоро обаче и на него може да му се наложи да отговоря лично на специалните прокурори и сред въпросите ще са уволненията на Джеймс Коми и ген. Майкъл Флин (първият му съветник, който не се задържа на поста и 1 месец и бе освободен за нерегламентирани срещи с хора на Кремъл).

Наскоро Флин пледира виновен, че е излъгал за разговорите си с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ