Пучдемон оттегли кандидатурата си за премиер на Каталуния

Пучдемон оттегли кандидатурата си за премиер на Каталуния

Пучдемон оттегли кандидатурата си за премиер на Каталуния

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон оттегли кандидатурата си за ръководния пост в Каталуния, предадоха световните агенции и БТА.

Във видеообръщение Пучдемон предложи за кандидат за регионален лидер Ким Тора. Петдесет и пет годишният Тора е депутат от парламентарната група на "Заедно за Каталуния". Той е адвокат, писател и издател. Издал е няколко книги за историята на Каталуния, посочва на уебсайта си каталунският парламент.

Каталунските депутати имат срок до 22 май, за да изберат регионален лидер. Ако не се избере регионален лидер дотогава, Каталуния отива на предсрочни избори.

Вече седем месеца Каталуния е в задънена улица, след като испанските съдилища блокираха кандидатурите на няколко политици, защото са в чужбина или в затвора. Испанският премиер Мариано Рахой свика регионални избори през декември, след като разпусна предишното каталунско правителство за незаконно обявяване на независимост от Испания. Изборите обаче отново бяха спечелени от борещите се за независимост партии.

Предстои председателят на каталунския парламент Роже Торен да издигне официално кандидатурата на Ким Тора и да я предложи да обсъждане и избор в законодателния орган.

Дебатите за това се очаква да бъдат в началото на следващата седмица. Кандидатът може да разчита по принцип на мнозинство от гласовете в парламента, благодарение на подкрепата на консервативната сепаратистка партия "Заедно за Каталуния" и другата голяма сепаратистка партия "Републиканска левица на Каталуния".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ